Aquest estiu, la col·lecció de llibres gastronòmics La Teca creixerà amb un nou volum dedicat a la cuina del poble de Traiguera, al Maestrat. D'aquesta vila és l'escriptor Vicent Sanz, un dels autors del projecte junt el restaurador Rafael Gauxachs. En el blog Ilercavònia, Sanz ha dedicat una entrada a reflexionar sobre la mena d'obres que s'han inclòs en la sèrie que dirigeix el cuiner vinarossenc Juanjo Roda.
La Teca s'identifica per treballar i recuperar la cuina i gastronomia d'aquestes terres de cruïlla, la "taula del Sénia" en paraules de l'autor, en clara referència a la Mancomunitat que uneix les dues ribes. Els llibres estan ambientats a Benicarló i Vinaròs, Rossell i el Delta de l'Ebre, i "hi emergeix l’autenticitat de cada plat: els
ingredients, la gramàtica de l’elaboració, la significació en la
societat local. Tot molt molt local i, en conseqüència, profundament
identitari i universal alhora."
Es tracta d’uns llibres esplèndids, que
retraten (potser mai més ben dit) els plats i elaboracions culinàries o
de forn més característiques dels pobles a què va dedicat cada volum i
ho fan des d’una perspectiva autocentrada: receptes elaborades per gent
de cada poble, amb referències explicatives a la societat local.
Podeu llegir sencer l'article de Vicent Sanz tot clicant ací.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada