dimarts, 30 de juliol del 2013

La Guerra Civil a Càlig en la veu dels qui la van viure

Onada Edicions publica el nou llibre de la professora i historiadora nord-americana Martha Heard, Salir del silencio. Voces de Càlig 1900-1938, a partir de les vivències, anècdotes i records d’una trentena de calijons i calijones, entrevistades per l’autora fa més de vint anys.

“No es deu escriure història fins que s’escolta parlar a la gent”. Dues dècades abans que en Salman Rushdie publicara aquesta sentència a les pàgines de The New Yorker, l’americana Martha Heard ja ho havia posat en pràctica a la vila de Càlig, al Maestrat. A finals de la dècada dels 80 i principis dels 90, aquesta professora d’Albuquerque (Nuevo México) va entrevistar els calijons i calijones que havien viscut en primera persona els anys de la Guerra Civil, per tal de conèixer de la seua pròpia veu que és el què havia passat al poble en aquella etapa turbulenta.

Un llibre per sortir del silenci

Aquelles converses es van anar enriquint posteriorment amb noves entrevistes i investigacions, que van donar peu a diverses accions per difondre aquest retall de la història contemporània: seminaris, conferències, etc. I ara, un llibre, Salir del silencio. Voces de Càlig 1900-1938, que es presentarà al Centre de Cultura de la vila el pròxim divendres 2 d’agost a les 20 hores.

L'obra s'enfoca en la vida a Càlig durant la primera part del segle XX i especialment, a partir de l'esclat de la Guerra Civil, l'estiu del 1936. Martha Heard dóna la paraula als que la van veure i la van viure, i alhora recorden amb experiències i anècdotes com era la vida aleshores, la història quotidiana de la veu dels seus protagonistes. Inclou moments de conflictes entre tradicionalistes, republicans i anarquistes, records de la Col·lectivitat i la duresa de la guerra, el paper de les dones, de la religió i del treball.

Molts dels testimonis ja han faltat, la qual cosa incrementa el valor, gairebé patrimonial, de les entrevistes que han rescatat de l'oblit part important del que avui és Càlig. És, per tant, una obra fonamental i model per als interessats en la història oral.


L’americana-calijona

Martha Heard va arribar a Càlig l’any 1978, on va comprar una casa per passar-hi els estius. A la fresca, escoltava les històries que compartien els veïns i veïnes, i així, va decidir enregistrar eixe patrimoni oral entre 1988 i 1992, gràcies al suport de dues beques. Heard va conversar amb un centenar de persones, dels quals una trentena hi participen a Salir del silencio.

Professora de llengua i literatura espanyola, es va doctorar a l’universitat de St. Louis. S’hi va formar al Texas Tech i a la universitat de Wisconsin. A Madrid hi va fer el curs d’Estudis Hispànics. Ha impartit docència a diverses facultats d’Illinois i Missouri, als Estats Units d’Amèrica. Salir del silencio. Voces de Càlig 1900-1938 està editat per Onada Edicions, dins de la nova col·lecció Biblioteca Calijona, dedicada a la localitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada