dimarts, 8 de març del 2011

8 de Març literari: autores de les nostres comarques

Avui, 8 de Març, es commemora el Dia Internacional de la Dia Treballadora, i just enguany, 2011, es compleix el centenari de la primera reivindicació d'aquesta Diada, en protesta per les condicions laborals femenines, que arriben fins els nostres dies. Aprofitant l'avinentesa, des d'Onada proposem un seguit d'obres literàries escrites i il·lustrades per dones.

Illa retrobada, de Mari Carmen Sáez, és un poemari en el qual l'autora ens parla del resorgir. Sáez és sòcia fundadora del Grup Poètic Argila de l'Aire, també és animadora cultural i professora de l'Aula de Teatre Infantil de la Societat Coral el Micalet. Quant a les lletres, ha tocat diversos gèneres, des de la poesia a la narrativa juvenil, i des del teatre a la biografia.

Tendències, de Rosa M. Isart, és una obra de teatre protagonitzada per una dona de classe benestant i culta, que ens deixa endinsar-nos en la seua intimitat. L'escriptora barcelonina compta amb una ampla trajectòria en el món teatral, que es pot seguir en el seu web.

Un viatge fora forat, de la vinarossenca Amàlia Roig, també té com a protagonista a una dona, la periodista Anna Miralles, la qual recrea amb la memòria i els sentits un mapa sentimental ubicat entre el Delta de l'Ebre i les Illes Columbretes, un indret on l'Anna retorna després de vint anys a Barcelona. Roig és filòloga i psicòloga, amb gairebé tres dècades dedicant-se a aquestes disciplines, amb la qual cosa, com l'Anna Miralles, combina Vinaròs amb Barcelona.

L'Ebre i les seues gents són la inspiració de Montserrat Boquera en els seus dos assatjos: Vivències ebrenques. Fets quotidians de quan lo riu era vida i Primer la sang que l'aigua. En ambdòs, l'antropòloga de l'Hospitalet de l'Infant ens parla de les relacions que els habitants de les Terres de l'Ebre amb el seu entorn més immediat, encapçalat pel cabdalòs riu que travessa estes comarques. Una relació que ve d'antuvi, com mostren els costums quasi mil·lenaris que reculle en "Vivències ebrenques" i què ens arriba als nostres dies, en el qual se centra "Primer la sang que l'aigua", que explora la resposta ciutadana front el transvassament.

Quant als llibres infantils, a Onada disposem de tres col·leccions dutes a terme per dones: Les Contalles de Muniatto, de les germanes Besolí, Les Contalles de l'Alba, de Katy Pallàs i Mara Cebrián, i el llibre Emergència al País de la Màgia, escrit per Cinta Arasa i il·lustrat per Cristina Girol.

Una mostra d'escriptores actuals, les quals practiquen tot tipus de gèneres: novel·la, assaig, teatre, poesia, narrativa infantil i juvenil, i que s'uneixen a un grup més ample com Diana Curto, Fàtima Agut, Francesca Pérez, Noemí Oms, M. Cinta Mayo, Vanessa Fibla o Pepa Balaguer, entre d'altres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada