dimarts, 22 de març del 2011

Es presenta "El magma silenciós", de Manel Garcia Grau i Vicent Pallarés

L'escriptor de Suera Vicent Pallarés i Porcar conclou la novel·la juvenil "El magma silenciós", que Garcia i Grau va idear al 2006, poc abans de la seua desaparició. Es tracta d'un llibre que es va plantejar "a quatre mans" entre els dos literats del nord del País Valencià i que toca temes com l'urbanisme més salvatge i la memòria històrica. Aquest dissabte 26 es presenta a Benicarló, dins de les Jornades en record del poeta. L'obra està editada per Onada, inclòs en la col·lecció de narrativa juvenil La Feram.

Abans de ser vençut per la greu malaltia que arrossegava, Manuel Garcia i Grau (1962-2006) va idear una novel·la que tractara sobre dos dels temes que més li preocupaven: les agressions urbanístiques al territori i la recuperació de la memòria històrica. Amb aquest punt de partida va composar els primers esbossos d'una història protagonitzada per joves i adreçada als joves. A més a més, per dur a terme un treball que exigia una gran quantitat de documentació i de dedicació, va compartir el projecte amb l'escriptor de Suera i nascut a Barcelona, Vicent Pallarés i Porcar. Pallarés va acceptar entusiasmat la idea de "novel·la a quatre mans" amb qui considera que l'havia "engrescat a obrir-se camí en el món de la literatura". Això era a la primavera del 2006, només unes setmanes abans que el literat benicarlando emprenguera "el viatge cap l'altra riba", en paraules del mateix Pallarés.

L'autor de la Plana Baixa va rebre de Garcia i Grau un breu resum de sis fulls, així com més de cent pàgines d'informació i documentació que havia arreplegat l'escriptor de Benicarló. Un cúmul de retalls de premsa, articles i reportatges i fins i tot entrevistes que Manel Garcia i Grau havia fet a persones que havien patit la Guerra Civil. Tot partint d'aquests vímets, Pallarés va voler complir el pacte que havia signat amb el seu amic i va desenvolupar la història que ara ens arriba amb el títol d'"El magma silenciós" (Onada Edicions, 2011). Un llibre que segueix l'esquema inicial plantejat per Garcia i Grau, dedicat al públic juvenil i centrat en dos temes que segueixen ben vigents: l'urbanisme descontrolat i rescatar de l'oblit les vivències dels que hi van sofrir la Guerra Civil i la posguerra.

D'aquesta manera, "El magma silenciós" ens conta les aventures de Marcel i Víctor, dos joves ecologistes i estudiants d'Història, els quals descobreixen una fossa comuna mentre protesten contra les obres d'una autovia. Junt a Francina, tots tres esbrinaran qui són els soterrats en aquell indret i per què els van assassinar, unes investigacions que connectaran el passat més immediat amb el present. El llibre de Manel Garcia i Grau i de Vicent Pallarés es presentarà el proper dissabte 26 de març a Benicarló, dins de "Polifonia de dignitat", un esdeveniment dedicat a recordar l'obra del poeta, novel·lista i assatgista benicarlando.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada