dimarts, 15 de març del 2011

InfoMigjorn dedica un article a Els somriures de la pena

Publicat en l'edició número de 458 d'InfoMigjorn, corresponent al dimarts 15 de març de 2011.

ELS SOMRIURES DE LA PENA, NOU LLIBRE DE MANEL ALONSO

L’escriptor Manel Alonso i Català se submergeix en la memòria individual i col·lectiva del seu poble en el seu segon llibre de relats, Els somriures de la pena, que acaba de publicar Onada edicions, per tal d’oferir-nos un tapis d’alegria i tristesa, d’humor i tragèdia. El llibre recull trenta relats i s’estructura en tres parts; en la primera, on la mort hi és present d’una manera constant, Alonso reelabora literàriament anècdotes i contalles del seu poble, Puçol, en les altres dues parts es centra en fets i vivències de la seua infantesa i joventut.

El crític Carles Lluch afirmà que “tots els contes que conformen Els somriures de la pena estan impregnats de la melangia que comporta als personatges, narradors gairebé sempre en primera persona, regirar el seu passat”, mentre que Germán Vigo en el pròleg assegura que Manel Alonso “tria els personatges, els fa parlar, en la majoria d’ocasions és ell mateix qui ens parla en primera persona i ens presenta retalls de la seua pròpia vida, però en altres es posa en la pell de l’altre, li presta la seua veu perquè aquest ens parle i ens faça pensar, riure, entristir-nos i fins i tot plorar. Alegria, tristesa, amb tocs còmics ara, tràgics adés, sentiments que afloren al llarg del llibre. I no podria ser d’una altra manera perquè són reals”.

Per la seua banda Alonso opina que quan s’evoca el passat, per molt fidels que intentem ser a la realitat, el resultat sempre és fal·laç, ja que no és més que una recreació subjectiva, en el seu cas marcada a foc per l’enyor, la melangia, la tendresa, però també per la ironia.

Manel Alonso va publicar el seu primer llibre de relats El carrer dels Bonsais l’any 2000. També ha escrit novel·les, llibres de poesia i de narrativa per a infants.

-------------------------------------------

InfoMigjorn és una de les revistes digitals més destacades al voltant de la llengua i la literatura en català. Des del 2002, diàriament remet notícies, ressenyes i articles d'opinió al voltant d'aquesta temàtica, per correu electrònic, que aplega a més de 10.400 lectors de tot el món. Més informació a Migjorn.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada