dijous, 31 de març del 2011

El magma silenciós: testimoni d'una amistat i un compromís

Passat dissabte, Benicarló va acollir la presentació de la darrera novel·la de Manel Garcia Grau i Vicent Pallarés. L'esdeveniment va tindre lloc en el si de la Polifonia de la Dignitat, unes Jornades en record de Vicent Andrés Estellés i el mateix Garcia Grau, qui va faltar al juny del 2006. El magma silenciós és una novel·la de caire juvenil que parla de la memòria històrica i les agressions al territori, una idea del poeta benicarlando que Pallarés ha donat forma, tot creant una obra "a quatre mans". L'acte sencer es pot visionar en aquest vídeo.

A mitjans de la dècada passada, Manel Garcia Grau es va proposar escriure al voltant de dos temes que estaven en el centre de l'actualitat. D'una banda, la recuperació de la memòria històrica de la Guerra Civil i la posguerra. D'altra, les agressions al territori i l'urbanisme salvatge que imperava abans de l'arribada de la crisi. Durant mesos s'hi va posar a fons i va reunir documentació per a preparar la ficció. Per desgràcia, l'aparició i l'avançada de la malaltia li va llevar forces per continuar a soles el projecte, i va pensar en comptar amb Vicent Pallarés per escriure, com ells mateixos ho anomenaven, una novel·la "a quatre mans". L'escriptor de Suera hi va acceptar el compromís immediatament i va arreplegar tots els apunts que havia pres en Manel, així com els primers esbossos d'El magma silenciós, un títol ideat per Garcia Grau i que a les postres ha estat el definitiu.


La desaparició del reconegut poeta, el 5 de juny de 2006, va aturar el projecte. Però no hi va ser el seu final. Passat un temps, en Vicent Pallarés va reemprendre la idea i hi va treballar-ne amb els documents que hi havia recollit Garcia Grau per abastir El magma silenciós. En aquest sentit, a la presentació del cap de setmana a Benicarló, Pallarés va recordar la seua impressió al llegir els textos que Garcia Grau li anava enviant: "era una redacció precipitada, veies que estava lluitant contra el temps, que escrivia a molta velocitat per a que les idees passaren al paper, per temor a que se li oblidaren", va apuntar el de Suera.

Pallarés va fer un recorregut pel conjunt d'investigacions que havia dut a terme Manel Garcia Grau. Hi havia des de notícies de fosses comunes fins testimonis directes; informacions sobre els bombardejos o avions de la Legió Còndor, el desembarcament a Alcossebre, el camp d'aviació de Vistabella del Maestrat, els afusellats i la Batalla de l'Ebre. També havia entrevistat a persones de Benicarló, Vinaròs i Alcanar i havia recollit fragments d'escrits de condemnats a mort i de presoners. Tot això i més s'entremesclava amb articles al voltant dels projectes urbanístics i turístics de les comarques castellonenques. Pallarés va partir de totes aquestes cordes per conformar un relat que abastara aquestos temes i que s'adreçara al públic juvenil. Una feina poc fàcil, ja que com assenyalava l'escriptor, "Manel tenia la novel·la dins el seu cap".

En un primer moment, la intenció de Pallarés va ser escriure El magma silenciós tal i com Garcia Grau ho haguera fet. Hi va analitzar a fons les altres dues narratives del benicarlando, El Papa maleït i Davall del cel, fins que va comprendre que havia de redactar la seua pròpia novel·la, sempre respectant el compromís, tractant els temes que el seu company hi volia tractar i denunciant les coses que hi volia denunciar, que no eren poques: "Manel volia parlar de les agressions al territori, d'ecologia, volia parlar de respecte al territori, volia parlar de la Guerra Civil, de la memòria històrica i de les fosses comunes, volia parlar de molts temes". Per això, va partir del primer capítol, escrit per Garcia Grau, per desenvolupar un argument amb els vímets que li havia deixat i que es cristal·litza amb el llibre presentat dissabte, amb el nom de tots dos autors a la coberta.

A l'acte també hi va intervindre la muller de Manel Garcia Grau. Olga Carbó va recordar la vitalitat de l'escriptor i de com va seguir treballant tot i la malaltia.

Panells


La presentació del llibre de Manel Garcia Grau i Vicent Pallarés, editat per Onada dins la col·lecció La Feram, es va completar amb una exposició sobre diversos aspectes de la vida i l'obra del literat benicarlando. Al llarg de sis panells, textos, fotografies i testimonis ens descriuen Manel Garcia Grau en diversos ambients, com ara el familiar, l'acadèmic o el de compromés amb la llengua, el territori i els drets humans. Uns panells que es desplaçaran per altres indrets per tal de donar a conèixer una mica més la figura de l'escriptor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada