dijous, 3 de març del 2011

La poesia valenciana més actual

De cara al proper dia del Llibre, el gènere poètic es presenta com una opció més personal, emotiva i íntima a l'hora de regalar (o regalar-se). Entre les propostes de la nova poesia valenciana i en valencià hi trobem tres poemaris d'autors actuals, guardonats amb diversos certamens que cada any es convoquen per institucions públiques. Són "Si em parles del desig", de Manel Alonso i Català, "Illa retrobada", de Maria Carmen Sáez i "Cantaments", d'Ivan Brull. Tres formes d'entendre la poesia i d'arribar a connectar amb el lector que gaudeix d'aquesta vessant de la nostra literatura.

"Si em parles del desig" és la darrera obra de Manel Alonso. Aquest prolífic escriptor de Puçol cultiva gairebé tots els estils literaris: narrativa, juvenil, articles o poesia, que l'han comportat un seguit de premis en els darrers anys. Precisament, "Si em parles del desig" va endur-se l'Antonio Matutano Vila d'Almassora 2010. El cos, en el seu conjunt, és el protagonista de bona part de les composicions, un cos que esdevé el receptacle de les emocions i els sentiments i que s'amaga darrere de metàfores que es mouen entre la tradició culta i el llenguatge popular valencià. Tanquen el poemari trenta-un haikus, de tot just tres versos que ens representen trenta-una imatges eròtiques farcides de lirisme.


Per la seua banda, amb "Illa retrobada", l'escriptora d'Almussafes Maria Carmen Sáez compleix el seu tercer lustre en el món de les poesies, un món que es conjuga amb altres disciplines que ha conreat l'autora, com són el teatre o la narrativa adreçada als joves. Definida com una "rapsoda de la paraula" per Josep Antoni Fluixà, Sáez divideix la seua illa en tres etapes. A la primera, "Despenge llunes cegues", les pàgines adopten una visió trista i dessolada, que es gira cap una poesia més segura i personal en la segona part, "Ombra que vaig perdent". Conclou amb "Pell retrobada", on la veu poètica esdevé de nou la protagonista del seu destí. "Illa retrobada" va guanyar el 13è Premi de Poesia Josep Maria Ribelles Vila de Puçol, corresponent a l'any 2009.

I després de dos autors consagrats, Ivan Brull presenta amb "Cantaments" la seua primera incursió en el terreny poètic. Una passa que es va acompanyar del 13è Premi de Poesia Jaume Bru i Vidal Ciutat de Sagunt, celebrat aquest 2010. L'escriptor valencià ens porta la seua lluita per trobar el sentit als temes més quotidians com la família o l'amor, uns temes que no són la fi, sinó la matèria per construir els somnis. Un projecte engrescador, en paraules del critic Xavier Aliaga, que se'ns apareix com la primera pedra del camí poètic d'aquest jove valencià.

Tres poemaris i tres estils que recullen la vitalitat de la nova poesia feta a les nostres comarques i viscuda i escrita en llengua pròpia. "Si em parles del desig", "Illa retrobada" i "Cantaments" formen part de la Col·lecció Poesia, publicada per Onada Edicions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada